• 0771 181 960
  • amidentpopesti@gmail.com

Ce este tratamentul ortodontic?

Tratamentul ortodontic reprezintă metoda de aliniere și îndreptare a dinților și, totodată, stabilirea și corectarea rapoartelor ocluzale incorecte între cele două arcade.

Cine are nevoie de tratament ortodontic?

Sunt persoanele care prezintă înghesuiri de dinți, spațieri dentare, profile atipice ale arcadelor dentare și ocluzii incorecte.
Acestea provoacă probleme estetice, solicitări suplimentare ale mușchilor maxilari, dureri la masticație și de cap, împiedică igiena orală, afectează în timp sănătatea dentară, parodontală și articulară (articulația temporo-mandibulară)

Cat dureaza un tratament ortodontic și ce presupune?

În funcție de gravitatea afectiunii, un astfel de tratament durează 1-2 ani în medie.
În primele ședințe se rezolvă complicațiile dentare și se aplică aparatul ortodontic.
Pe parcursul tratamentului trebuie menținută o igienă orală corespunzătoare și suplimentară celei obișnuite. La fiecare 4 săptămâni sunt necesare vizite periodice la medicul ortodont, pentru ajustarea aparatului ortodontic. Altfel, rezultatul final va fi compromis.
Dupa îndepartarea aparatului ortodontic urmează perioada de contentie, pentru a ajuta la pastrarea noii poziții a dinților și a preveni recidiva. Etapa aceasta presupune purtarea retainer-ului sau a gutierei pe durata stabilită de medic.

Ce este aparatul ortodontic?

Aparatul ortodontic este instrumentul prin care medicul aplică o forță pe dinți, pentru a-i forța să se deplaseze în poziția lor corectă anatomic, pentru a-și exercita funcțiile și din considerente estetice.
Aparatele sunt de două tipuri:
          -fixe: sunt formate din mai multe piese numite „bracket” (metalici, ceramici, safir) și aparatele functionale (disjunctior, arc lingual);
          -mobile: gutierele, plăcile ortodontice cu sisteme de ancorare (croșete);

Cum se îngrijesc dinții în perioada tratamentului ortodontic?

În afară de vizitele periodice la medic, pacientul trebuie să mențină o igienă orală specială.
În timpul tratamentului ortodontic trebuie evitate alimentele tari și lipicioase.
Din cauza pieselor care sunt continute în aparatul dentar, resturile alimentare rămân printre dinți în cantitate mai mare decât în mod normal, motiv pentru care cariile și complicațiile dentare apar cu o frecvență mai mare decât în mod normal. De aceea, în perioada purtării aparatului dentar ne sfătuim pacienții să acordate o atenție sporită igienei orale și folosirea dușului bucal.